Ponovo je dostupna zbirka mikropriča “Srce je u obliku trougla” Vanje Šunjić

Nakon što nekoliko mjeseci nije bila dostupna, ponovo je u prodaji zbirka mikropriča Srce je u obliku trougla, Vanje Šunjić. Izdavač zbirke je literarni, kritički, queer kolektiv Književna Zadruga.

 

Zbirka mikropriča Srce je u obliku trougla prati djevojčicu uhvaćenu u središtu raspada braka njenih roditelja. Od prvih tragova potencijalne očeve prevare, preko otkrivanja ko je misteriozna teta Divna koja otima njenog oca, te niza pokušaja pomirenja mame i tate, sve do finalnog raspada braka, zbirka prati svaki pojedini gorki momenat, svaku prešućenu istinu i svaku laž kojoj se na silu vjeruje.

 

„Mikropriče iz zbirke počele su da izlaze kao Facebook statusi 2018. godine. Tada sam posmatrala reakcije publike, polarizovane između svojih heroja i (anti)heroja, pokušavajući u tome pronaći nešto (auto)biografsko, slično mom ili njihovim životu.  Priča je vrlo univerzalna, repetitivna, rekla bih. Uvod kaže da je svaka nesretna porodica nesretna na svoj način, a da je svaki ljubavni trougao identičan.“- kaže autorica.

 

Vanja Šunjić je novinarka, aktivistkinja i književnica. Kroz svoj angažman koji ima težište na savremenoj umjetnosti i kulturi otpora, propituje nove perspektive i iste imenitelje zajedničkog kulturnog prostora, mogućnosti raščišćavanja s prošlošću i vizije zajedničke budućnosti. Piše za više regionalnih medija, gdje objavljuje i književnu i filmsku kritiku. Doktorandica je na Univerzitetu u Ljubljani i predavačica na Visokoj školi za turizam i menadžment Konjic. Suosnivačica je neformalnog, literarnog, queer kolektiva Književna Zadruga.

 

„Knjiga je multimedijalna. Dosta sam eksperimentisala sa samom formom, dodala sam ilustracije i QR kodove, jer se kroz tekst mnogo referišem na muziku. Dodali smo i datume kada smo sastavili narativni tok, pošto fragmenti nisu nastajali onim redom kako stoje u knjizi. Mislim da su pomogli u čitanju i razumijevanju teksta, ali da su mudali i jednu ljepotu, stil, pa čak i infantilnost. Ovo sigurno neće biti knjiga na koju ću kroz koju godinu biti ponosna, ali sada mi je mnogo važna, jer je prva i jedina i posveta je jednoj neostvarenoj ljubavi.“ – kaže Šunjić.

 

Urednici na zbirci za koju mnogi kažu da se može čitati i kao roman su bili Alen Brlek i Arman Fatić, koji su radili i cover, a Ljubica Timanović i Sara Stojaković Ilustracije.

 

“Središte u ljubavni trokut upisane kružnice koja dotiče sve njegove stranice, adresa je s koje nam Vanja Šunjić dječjim glasom izgovara ali zrelim rukopisom ispisuje i šalje jedno od najdirljivijh pisama što ćemo ga, kao čitatelji i kao ljudi, ikad primiti. Pismo o tuzi. I o ljubavi, isto.”- iz recenzije Đurđice Čilič.

 

Većinu mikropriča iz zbirke publika je već imala priliku da čuje na prošlogodišnjim promocijama, te da čita na portalima Strane, Astronaut, Ajfelov most, NOMAD i drugi, a sada će imati priliku da uživo sretnu autoricu u Mostaru 14. juna, Sarajevu 16. juna, Kragujevcu 20., Beogradu 22., Pragu 25. juna, Berlinu 28. i drugim gradovima.

 

U izdanju Književne Zadruge izašle su dvije nove knjige: Žene koje nisu videle more autorice Marije Marković, koja je pobijedila na prvom konkursu Pinonir/ka Književne Zadruge i 47 pjesama o ljubavi, bolu i Bosni istraživača i Instagram pjesnika Nikole Lere.

Ostala izdanja Književne Zadruge možete pogledati i kupiti na:  http://knjizevnazadruga.com/

 

Mostar: https://www.facebook.com/events/4945564228874373/?ref=newsfeed

Sarajevo: https://www.facebook.com/events/696095688129503/?ref=newsfeed

Kragujevac: https://www.facebook.com/events/3242571059361236

Beograd: https://www.facebook.com/events/695168838226439/?ref=newsfeed