Kosmičke šetnje tastaturom (Digitalno)

U svojoj prvoj zbirci poezije, Adnan Bajrović u pedesetak pjesama prolazi sferama mikro- i makrokosmosa, zahvaćajući istovremeno historiju svjetske književnosti na kojoj je zasnovao svoje stvaralaštvo. Podijeljene u pet distinktivnih poglavlja pjesme obrađuju problematiku brojnih situacija iz svakodnevnice savremenog života. Često zamotane u pjesnikov lični doživljaj ili stav, pjesme govore o poziciji mladog umjetnika u bh. društvu, zatim o socijalnim i ekonomskim uslovima koji ga okružuju. Koristeći ih kao refrenom, autor sa poglavljem „Četiri godišnja haikua“ radi prelaz sa onog svakodnevnog na ono fikcionalno, metafizičko, ontološko i, u konačnici, kosmičko. Na taj način u drugom dijelu autor stvara vlastiti heteronim u liku Adonisa, savremenog potomka istoimenog grčkog boga, koji u romantičarskom stilu piše o svojim životnim psihičkim i društvenim stvarima. U otprilike pedeset pjesama, autor je uspio da unese čitavu reviju misli koje ga poput parademonskih misli opsjedaju na tastaturi koju je pjesnik proglasio vlastitim Kalipsinim otokom.

Opis

Adnan Bajrović je rođen u Sarajevu 03.06.1991. godine. U istom gradu je završio i svoje obrazovanje. 2017. godine je stekao zvanje bachelora komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, nakon uspješno odbranjenog rada „Gospodar prstenova – svijet u previranju: Međuzemlja između mita i prosvjetiteljstva“.

Tokom studija se počinje baviti filmskom i književnom kritikom, što će se kasnije razviti u stalno zanimanje. Pisao je za nekoliko različitih regionalnih portala; Ziher.hr, Omladinski magazin Karike, tportal, XXZ Magazin, Školegijum. Tokom 2017. godine je bio član Mladih filmofila na 64. Pula film festivalu kao filmski kritičar i član žirija u kategorijama Kratka Pula i Studentski film. 2018. godine osvojio je specijalnu nagradu za književnu kritiku na književnom festivalu Bookstan koji organizira Buybook.