Žene koje nisu videle more

8,00 

Zbirka poezije Žene koje nisu videle more prati transgeneracijske traume pretkinja lirskog subjekta, koje kroz motive nastoje da pronađu svoj glas. Lirski subjekt pokušava da propriča o nepravdama i njihovim zataškanim sudbinama. Kroz taj proces shvata da je i sama karika u neraskidivoj niti negovanja patrijarhalnog sistema iz kog pokušava da se odvoji.

Iznoseći na videlo brutalnost i agresiju, ona uviđa njihovu sveopštu prisutnost i u sadašnjosti, ali isto tako da je ponekad i sama uživateljka istih. Njen pokušaj iskupljenja i razumevanja, odvešće je preko sadomazohističkih odnosa, preispitivanja religije i porodičnih vrednosti, do spoznaje novih vidova ljubavi, koje pored otkrivanja sopstvene seksualnosti i praštanja, uključuju i ono najteže, a to je ljubav prema samoj sebi.

Opis

Marija Marković (1990, Kragujevac) – Završila Fakultet organizacionih nauka u Beogradu. Živi i radi u Pragu. Piše poeziju i prozu u kratkoj formi.

Pesme i priče su joj objavljivane u zbornicima Rukopisi 44, Crte i Reze 12, Niko više ne ide u raj, kao i u online časopisima Astronaut i Bludni stih.

Dodatne informacije

Težina 110 g
Dimenzije 20 × 1 × 13 cm